Kalo kouragio Ellines!


Τις προάλλες έγραψα για το άψυχο -κατά πολλούς- ταλέντο της Τζούλιας και σήμερα πρέπει να γράψω κάτι για την οικονομία μας, την οικονουμία όπως θα έλεγε και η Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη με τη γνωστή της κρητική προφορά.

Όμως εάν το «μ» το πάμε στη θέση του «ν» και αντιστρόφως, σχηματίζεται μία νέα λέξη που όπως λέει και το Μείζον Λεξικό του Μήτσου του Κορκαρλή ανταποκρίνεται πλήρως στην σημερινή κατάστασή μας: οικομουνία.

Προσωπικά θα προσπαθήσω να ξετυλίξω το κουβάρι των προβλημάτων μας από πολύ παλιά. Ίσως να σας παραξενέψει που θα το πάω τόσο παλιά αλλά με τα επιχειρήματα που θα παραθέσω σε σχέση με τις ιστορικές μου -κυρίως- γνώσεις ελπίζω να βρούμε μία αιτία για όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε.

Κατά την προσωπική μου γνώμη όλα ξεκινούν από την Ίδρυση του Ελληνικού κράτους, το 1830, τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία του. Ο Καποδίστριας, μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες που όμως δεν ευδοκίμησαν προσπάθησε με αμφιλεγόμενα μέτρα (θα τα παραθέσω εν συντομία παρακάτω) να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα κράτος στον Ελλαδικό χώρο με την έννοια που αποκτάει στον μεσαιωνικό χώρο.

Από τη μία λοιπόν προσπαθεί να καταπολεμήσει την πειρατεία, να δημιουργήσει ισχυρό στρατό και παράλληλα να προωθήσει τη γεωργία (υπενθυμίζω την καλλιέργεια της «αλλοδαπής» πατάτας) και να δημιουργήσει σχολεία που σκοπό θα είχαν τον προσανατολισμό αρχικά -όπως φαίνεται- την αποφοίητηση μαθητών μέσης εκπαίδευσης. Γι’ αυτό εξάλλου δεν δημιούργησε και Πανεπιστήμιο.

Από την άλλη όμως η κατάλυση του Συντάγματος και της Βουλής, η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του ήταν σίγουρα ανεπίτρεπτη. Για σταθείτε όμως! Μιλάμε για την Ελλάδα του 1830, μία Ελλάδα στην οποία οι ραγιάδες αγράμματοι Έλληνες παραμένουν, μία Ελλάδα στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αγράμματη, μία Ελλάδα που κάλεσε τον Καποδίστρια για να φτιάξει την Ελλάδα και όχι για να γίνει μπουρδέλο των ραγιάδων με τις «εξέχουσες» οικογένειες τσατσάδες.

Θεωρώ ότι ο Καποδίστριας εάν ζούσε περισσότερο, θα μπορούσε να είχε φτιάξει την Ελλάδα σε γερές και σταθερές βάσεις. Παρ’ όλα αυτά η αντίθετη άποψη λέει ότι θα συνέχιζε να κατέλυε τα δημοκρατικά ιδεώδη αφού τα κατέλυσε ήδη ώστε να γίνει και αυτός ένας Εθνοπατέρας αλά Ιωαννίδης. Όπως και να έχει ο Καποδίστριας ήταν η καλύτερη εναλλακτική που είχαμε και δεν αξιοποιήθηκε σωστά, κάτι που νομίζω ότι θα το αποδεχτείτε πλήρως.

Συνεχίζουμε με την περίοδο των Ξένων Βασιλέων στους οποίους δεν υπήρξαν βήματα προόδου στην Ελλάδα. Το βιοτικό επίπεδο παρέμεινε το ίδιο και οι μόνες αλλαγές είναι στα πολιτικά. Συγκεκριμένα κατά τη βασιλεία του Όθωνα παραχωρείται Σύνταγμα μετά τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου και με τη βασιλεία του Γεωργίου του Α’ ο Τρικούπης προτείνει την Αρχή της Δεδηλωμένης που αναγκαστικά αποδέχθηκε ο Γεώργιος. Έτσι αποφεύχθηκαν προσωρινά οι πολιτικές αστάθειες. Δυστυχώς όμως σκότος και πάλι σκότος.

Ακολουθούν οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού, αυτές τις Μικρασιατικής καταστροφής. Ο Βενιζέλος, ο χειρότερος κατ’ εμέ πολιτικός από όλους όσους πέρασαν, έστειλε τους στρατιώτες στην Άγκυρα και από εκεί στην πλήρη πανωλεθρία. Η Ελλάδα χάνει τη μάχη -και όπως φαίνεται σήμερα και τον πόλεμο- από την ηλιθιότητα του Κωνσταντίνου, την βλακεία του Βενιζέλου να προκηρύξει άμεσα εκλογές -που θα μπορούσαν να έχουν καθυστερήσει- και ανάμεσά τους ο εξαθλιωμένος Ελληνικός λαός που ξεσκίστηκε να πολεμά.

Ο Βενιζέλος τον πίνει πανηγυρικά και φτάνουμε στον Μεσοπόλεμο. Ο Μεταξάς μετά την πολιτική ατονία πολλών ετών και την περίφημη δίκη των έξι αναλαμβάνει την εξουσία με την ανοχή του παλατιού και επιβάλλει δικτατορία, κυβερνά απολυταρχικά και αρχίζει τις διώξεις ενάντια των Κομμουνιστών. Φυσικά η εξαθλίωση του Ελληνικού λαού συνεχίζεται παράλληλα με την έλλειψη Δημοκρατίας.

Μετά έχουμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος δεν μας άφησε κληρονομιά την κατοχή μόνο, αλλά και τον Εμφύλιο ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς. Η Ελλάδα περνάει την σοβαρότερη εμφύλια διαμάχη κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα στην οποία -όπως κάθε εμφύλιος πόλεμος- εξαθλιώνει περισσότερο τους Έλληνες. Για επίπεδο ζωής φυσικά και δεν υπάρχει λόγος.

Τέλος φτάνουμε στα τελευταία 60 χρόνια της περιήγησής μας, που τα ξέρουμε πάνω κάτω και δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα αναφέρω. Θα αναφερθώ στην Χούντα των Συνταγματαρχών στην οποία ως προς το οικονομικό επίπεδο έχουμε σαφώς αύξηση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού αφού τα καπιταλιστικά στοιχεία των Αμερικανών εισβάλλουν στην Ελλάδα και γενικά υπάρχει μία α’ βαθμού ευημερία (πώς αλλιώς θα συντηρηθεί μια χούντα;) και την είσοδό μας στα βάσανά μας… στην Ε.Ο.Κ. -τότε.

Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο αφορά την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Η κυβέρνησή του θεωρείται εξάλλου η πιο πετυχημένη. Ως προς τα οικονομικά πέτυχε αυτά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εφάρμοσε τελικά μία αμφιλεγόμενη και όχι και τόσο πετυχημένη όσο θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διαδίδει. Δυστυχώς αν και οικονομολόγος δεν κατάφερε να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία συνεχίζοντας την παράδοση της δημιουργικής λογιστικής.

Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας.

Ας ελπίσουμε να μην ακούσουμε το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν.» από το στόμα του Γ.Α.Π.

Μην ξεχνάτε όμως ότι τα οικονομικά λόμπυ παραμονεύουν πάνω από το πτώμα όχι μόνο το δικό μας αλλά και όλων των P.I.G.G.S (Portugal, Italy, Greece, Great Britain, Spain).

Ο Αλογοσκούφης Φυσικός σας, 11/3/2010.

Comments
One Response to “Kalo kouragio Ellines!”
  1. Ο/Η Γεροπόταμος. λέει:

    Θα στο θέσω απλά και μαθηματικά 1= υπαρκτό 0= ανύπαρκτο

    Βενιζέλος = 1 Ελλάδα με το σημερινό πληθυσμό και μέγεθος = 1

    Βενιζέλος = 0 Ελλάδα με μισό πληθυσμό και μέγεθος απ’ ότι σήμερα = 1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Αρχείο άρθρων

Αρέσει σε %d bloggers: