ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Σε κάθε ιστολόγιο ο εκάστοτε συγγραφέας-ιδιοκτήτης του προσπαθεί να επικοινωνήσει δημόσια με άλλα μέλη. Τα ιστολόγια δεν είναι στεγνές εκθέσεις ιδεών αλλά τρόπος προβολής της προσωπικής ελευθερίας έκφρασης του συγγραφέα-ιδιοκτήτη σε εσάς, ζητώντας σας να τις σχολιάσετε εάν το επιθυμείτε. Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο χώρος είναι ο προσωπικός μου χώρος και πρέπει να θέσω κάποιους κανόνες έτσι η «συνεργασία» μας να είναι αρμονική, είτε είστε μέλη είτε δεν είστε του WordPress.

Ακολουθούν μερικοί όροι χρήσης που πρέπει οπωσδήποτε να αποδεχθείτε πριν διαβάσετε ή γράψετε οτιδήποτε στο παρόν ιστολόγιο.  Εάν δεν αποδέχεστε αυτούς τους όρους χρήσης, κάνετε ένα δικό σας ιστολόγιο και ξεσπάστε.

  1. Εάν θεωρείτε ότι κάποια από τα προβαλλόμενα μέσα (κείμενο, ήχος, εικόνα) προσβάλλουν την συνείδησή σας, είτε εθνική, είτε θρησκευτική, είτε πολιτική, τότε η είσοδός σας σε αυτό το ιστολόγιο απαγορεύεται. Υπενθυμίζω ότι το ιστολόγιο αυτό έχει ως κύριο σκοπό να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στον πλανήτη και όχι να εκθέσω την άποψή μου για το αν το παστίτσιο είναι ωραιότερο από τις τηγανητές πατάτες, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς θα θίξω πρόσωπα και ιδέες τους (μπορούν βέβαια να κρίνουν και αυτοί τις δικές μου -άσχετα εάν τους είναι αδιάφορο.
  2. Το παρόν ιστολόγιο διέπεται από την άδεια Creative Commons: Αναφορά Προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη Εισαγόμενο.
    Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να διανέμετε το κείμενο όπου θέλετε αρκεί να:

    • αναφέρετε την διεύθυνση του ιστολογίου και εμένα ως συγγραφέα,
    • να μην χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέρος του έργου για εμπορική/κερδοσκοπική χρήση
    • και να μην αλλοιώσετε, τροποποιήσετε ή να δημιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

  3. Η ανάρτηση σχολίων είναι απολύτως ελεύθερη, εφόσον τα σχόλια:
    • Είναι γραμμένα στα Ελληνικά.
    • Βγάζουν νόημα.
    • Είναι εντός θέματος.
    • Δεν είναι spam. Spam είναι ενοχλητικά μηνύματα, είτε διαφημίσεις από bots, είτε ηθελημένα ενοχλητικά μηνύματα χρηστών που σκοπό έχουν την διατάραξη της συζήτησης.
    • Δεν συνιστούν λογοκλοπή.
    • Δεν ισοδυναμούν με βλαβερές πράξεις (όπως π.χ. αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου.)
    • Δεν πάσχουν από κάποια σοβαρή διαταραχή του γραπτού λόγου, όπως greeklish, χρήση διαδικτυακής αργκό (τπτ αντί για τίποτα, omg, lol και άλλα τέτοια), αποκλειστική χρήση κεφαλαίων, ή υπερβολικά κακή ορθογραφία και σύνταξη. Εννοείται πως ο χαρακτήρας του γραπτού λόγου σας είναι σεβαστός αρκεί να υπόκειται στους παραπάνω όρους.

    Μηνύματα που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα διαγράφονται ανεξαρτήτως με την ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου τους.

  4. Τα σχόλια που αφήνουν οι επισκέπτες εκφράζουν τις δικές τους γνώμες, οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά σύμφωνες με τις δικές μου.
  5. Τα διανοητικά δικαιώματα των σχολίων των επισκεπτών ανήκουν στους επισκέπτες.
  6. Το γεγονός ότι αναρτήσατε ένα σχόλιο δεν συνεπάγεται υποχρέωσή μου να απαντήσω σε αυτό.
  7. Διατηρώ το δικαίωμα να μην επιβάλλω την τήρηση των όρων χρήσης κατά περίπτωση, αναλόγως των ορέξεών μου.
  8. Οι όροι χρήσης που ισχύουν ανά πάσα στιγμή είναι οι όροι χρήσης που είναι αναρτημένοι τη στιγμή εκείνη. (Με άλλα λόγια, αλλαγές στους όρους χρήσης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ).

Αυτοί οι όροι χρήσης μπορεί να αλλάξουν. Εάν τυχόν αλλάξουν, δεν οφείλω (και δεν έχω καν την τεχνική δυνατότητα) να ειδοποιήσω κανέναν, πράγμα που σημαίνει ότι αν τυχόν κάποιος ενδιαφέρεται διακαώς για τους όρους χρήσης του ιστολογίου μου, ας ελέγχει τούτη τη σελίδα συχνά, για να δει μήπως άλλαξαν.

Επεξηγήσεις για εκείνους που τις έχουν ανάγκη:
  1. Όταν αντιγράφετε υλικό, θα πρέπει πάντα να καθιστάτε απολύτως σαφές το πού ακριβώς τελειώνουν οι δικές σας ιδέες και αρχίζει το αντιγραμμένο υλικό, καθώς επίσης και πού ακριβώς τελειώνει το αντιγραμμένο υλικό και ξαναρχίζουν οι γνώμες σας. Τα όρια αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αυτονόητα. Το «σε καμία περίπτωση» συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που το κείμενο που αντιγράφετε προέρχεται από το αμέσως προηγούμενο σχόλιο.
  2. Αναφορά στο πρωτότυπο γίνεται πάντα με διαδικτυακό σύνδεσμο, απλή παράθεση του ονόματος του συγγραφέα χωρίς σύνδεσμο είναι απαράδεκτη. Σε περίπτωση που η αντιγραφή γίνει προς κάποιο μέσο που δεν υποστηρίζει συνδέσμους, (π.χ. σε χαρτί,) τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται η πλήρης διεύθυνση του συνδέσμου, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να την πληκτρολογήσει και να επισκεφθεί την πηγή. Αν δεν ξέρετε, δεν μπορείτε, δεν αντέχετε, δεν θυμάστε, δεν συμφωνείτε, δεν το βρίσκετε όμορφο κλπ. τότε δεν αντιγράφετε.
  3. «Αναλλοίωτο» σημαίνει «χωρίς αλλοίωση». Η κάθε παρέμβασή σας στο κείμενο, ακόμα και για διόρθωση ορθογραφικού λάθους, αποτελεί αλλοίωση. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι αναγνωρισμένοι από τη διεθνή ακαδημαϊκή / δημοσιογραφική / νομική κοινότητα και περιγράφουν με ακρίβεια πως μπορεί κανείς να επέμβει σε ένα κείμενο κατά την αντιγραφή αποσπασμάτων και τη δημιουργία παραπομπών χωρίς να προξενήσει αλλοίωση. Αν γνωρίζετε αυτούς τους κανόνες, τότε γνωρίζετε ακριβώς τι μπορείτε να αλλάξετε, και πως· αν δεν γνωρίζετε για τι ακριβώς μιλάω, τότε δεν επιτρέπεται να κάνετε καμία αλλαγή. Αν σας αρέσει ένα κείμενό μου, και σκέφτεστε να το αντιγράψετε, αλλά θέλετε να αλλάξετε μόνο μία λεξούλα, λυπάμαι, δεν γίνεται, θα πρέπει να γράψετε όλο το κείμενο με δικά σας λόγια, και να το δημοσιεύσετε ως δικό σας, όχι ως δικό μου. Φυσικά, τα δικά σας λόγια θα πρέπει να απέχουν αρκετά από τα δικά μου ώστε να μην συνιστούν αντιγραφή των δικών μου.
  4. Κάθε απόκλιση από τα παραπάνω συνιστά λογοκλοπή.
  5. Κριτής του αν ένα σχόλιο βγάζει νόημα ή όχι είμαι εγώ· με το φτωχό μου μυαλουδάκι· σας προειδοποιώ επίσης πως δεν είμαι διατεθειμένος να δείξω υπομονή προκειμένου να κατανοήσω τα γραπτά κανενός αν δεν τον γνωρίζω κι από χθες. Λυπάμαι, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
  6. Σχόλια που περιέχουν σκέτους συνδέσμους είναι εξ’ ορισμού εκτός θέματος και τείνουν προς το spam: η σχέση του συνδεόμενου υλικού με το θέμα της συζήτησης πρέπει να προκύπτει από κάποια επεξήγηση η οποία πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύει τον κάθε σύνδεσμο. Οι αναγνώστες δεν πρέπει να χρειάζεται να επισκεφτούν τη συνδεόμενη ύλη προκειμένου να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται.
  7. Για να είναι εντός θέματος ένα σχόλιο δεν αρκεί απλά να ανήκει στην ευρεία θεματική κατηγορία στην οποία ανήκει το κυρίως άρθρο, παρά πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται τις συγκεκριμένες θέσεις που λαμβάνει το άρθρο.  Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι ο «Ευαγγελισμός» της «Θεοτόκου» είναι ένα ψέμα, εντός θέματος είναι μόνο σχόλια που πραγματεύονται το αληθές ή το ψευδές του «Ευαγγελισμού» της «Θεοτόκου» και όχι σχόλια που αφορούν γενικώς και αορίστως τον «Ευαγγελισμό» της «Θεοτόκου» ή ακόμα χειρότερα γενικώς και αορίστως την «Θεοτόκο» ή ακόμα χειρότερα γενικώς και αορίστως τη χριστιανική θρησκεία της οποίας ο «Ευαγγελισμός» της «Θεοτόκου» αποτελεί σημαντική εορτή.

Ως συγγραφέας-ιδιοκτήτης αυτού του ιστολογίου έχω κι εγώ κάποιες υποχρεώσεις ως προς εσάς τους αναγνώστες.

Συγκεκριμένα:

  1. Η ανάρτηση σχολίων με περιεχόμενο που ενδεχομένως να προσβάλλει κάποιους, ή την τιμή τους, ή την αιδώ τους, ή την εθνική τους συνείδηση, ή το θρησκευτικό τους αίσθημα, ή τα ίδια τους τα “θεία” είναι απολύτως ελεύθερη αρκεί να τηρείτε τους καθιερωμένους τύπους και να αποφεύγετε προσωπικές επιθέσεις και βωμολοχίες.
  2. Δεν θα λογοκρίνω ποτέ κάποιο σχόλιο που τηρεί τους όρους χρήσης, όσο κι αν με βρίσκει αντίθετο ή μου προκαλεί απέχθεια.
  3. Δεν θα αλλάξω ποτέ το περιεχόμενο κάποιου άρθρου ή σχολίου, δικού μου ή αναγνώστη, κατά τρόπο που να αλλάζει έστω και στο ελάχιστο το νόημά του χωρίς να καταστήσω σαφές το τι άλλαξα και πότε το άλλαξα. (Εξαιρούνται καλλωπιστικές και ορθογραφικές διορθώσεις).
  4. Δεν θα αλλάξω ποτέ κάποια διατύπωση, είτε δική μου είτε σχολιαστή, στην οποία άλλος σχολιαστής έχει αναφερθεί σε κατοπινό του σχόλιο.
  5. Άρθρα μου τα οποία δεν έχουν να πουν κάτι πέρα από το να παραπέμψουν σε κάποιο άρθρο σε άλλο ιστόλογιο θα έχουν τα σχόλια απενεργοποιημένα, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να σχολιάσει να το κάνει στο ιστολόγιο στο οποίο εμφανίστηκε το αρχικό άρθρο. (Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου το αρχικό ιστολόγιο έχει επιδείξει τάσεις λογοκρισίας, ή έχει τα σχόλια απενεργοποιημένα, ή είμαι για κάποιο λόγο τσακωμένος μαζί τους).
  6. Αν ποτέ αποφασίσω να τερματίσω τη λειτουργία αυτού του ιστολογίου, θα κλείσω μεν τον περαιτέρω σχολιασμό, αλλά όλα τα άρθρα και όλα τα σχόλια που θα έχουν αναρτηθεί μέχρι τότε θα παραμείνουν προσπελάσιμα έτσι ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. (Το αντίθετο θα συνιστούσε λογοκρισία όλων όσων με είχαν κάποτε τιμήσει καταθέτοντας τη γνώμη τους).
  7. Ενόσω το παρόν ιστολόγιο λειτουργεί, δεν πρόκειται ποτέ να κλείσω το σχολιασμό σε κάποιο άρθρο, παρά μόνο για λόγους αποφυγής σπαμ, κι αυτό μόνο αν το άρθρο είναι πολύ παλιό και έχει πάψει προ πολλού η διεξαγωγή συζήτησης σε αυτό.
  8. Εγγυώμαι το απόρρητο της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εισάγουν οι επισκέπτες μου όταν αναρτούν σχόλια, και υπόσχομαι πως δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ τις διευθύνσεις αυτές για κανένα σκοπό εκτός από προσωπική ένα-προς-ένα επικοινωνία. (Μερικές φορές η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή).

Ευχαριστώ τον Διαγόρα τον Μήλιο που μου επέτρεψε να αντιγράψω και να επεξεργαστώ τους δικούς του όρους χρήσης κατάλληλα για το ιστολόγιό μου. Τα δικαιώματα αυτών των όρων ανήκουν σε αυτόν και σε κανέναν άλλον.

Εάν θέλετε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους όρους για το ιστολόγιό σας μην επικοινωνήσετε με εμένα αλλά με τον Διαγόρα τον Μήλιο.

  • Αρχείο άρθρων